Novosti

20. UcvirkenFest na pulskoj tržnici

20. UcvirkenFest na pulskoj tržnici

10.02.2023.

U subotu, 11. veljače 2023. godine, očekuje vas bogat gastro program na pulskoj tržnici Centar kada će se održati dvadeseti po redu UcvirkenFest. Od 9 do 13 sati na štandovima pored zgrade tržnice imat ćete priliku degustirati i kupiti čvarke nekoliko proizvođača ali i druge suhomesnate proizvode. Dolaze nam u goste Udruga Panonija koja donosi slavonske suhomesnate delicije, kao i domaći proizvođači OPG Erman i OPG Franjul. Gastronomsku manifestaciju posvećenu čvarku/ucvirku, prvoj pučkoj prerađevini od
svinjskog mesa – 20. UcvirkenFest organizira Tržnica d.o.o. Pula uz podršku Turističke zajednice grada Pule.

Za UcvirkenFest, gastro priredbu posvećenu čvarku, žmari, ucvirku, ciccioli, kuhat će se u velikoj pulskoj padeli: verzota s krumpirima i ucvirkima. Uz Budimira Žižovića i gastro tim Rock Caffea bit će to jedan poseban gastro doživljaj. Pored glavnog jela bit će u ponudi i degustacija tradicionalnog pučkog priloga - feta kruha s masti. Pripremat će se oko 500 obroka glavnog jela, a degustacija priloga i glavnog jela je besplatna.

Za glazbeni ugođaj na subotnje jutro pobrinut će se Irena i Mauro Giorgi 2002. godine Ucvirkenfest pokrenuli su Budimir Žižović i Alfredo Kocijančić. Prve dvije godine domaćin je bio restoran Stari grad 02 u Puli, a kasnije je Fest gostovao diljem Istre u restoranima, konobama i seoskim turističkim domaćinstvima. U toj misiji na vidjelo su izašla brojna zaboravljena jela od čvaraka i sa čvarcima. Gosti manifestacije dolazili su sa svojim čvarcima iz svih krajeva Hrvatske. Istra je, naime, jedina regija u Hrvatskoj koja ima toliko mnogo tradicionalnih jela vezanih za žmare/ocvike.

Posljednjih godina UcvirkenFest se redovito održava na pulskoj tržnici.

Imate pitanja ili vam je potrebna pomoć? Stojimo vam na raspolaganju!