Novosti

Uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka i priprema crnog rižota u velikoj pulskoj padeli

Uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka i priprema crnog rižota u velikoj pulskoj padeli

26.12.2022.

U subotu, 24. prosinca uručeni su certifikati Proizvod hrvatskog seljaka na 1. katu zgrade pulske tržnice. Ovo je jedanaesto certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula. Certificiranje dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da doista ono što se jučer pobralo i proizvelo na njivama i gospodarstvima u okolici Pule i šire, danas možemo kupiti na pulskoj tržnici.  U akciju je uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova s više od 600 obiteljskih gospodarstava na području Hrvatske. Nazočnima su se obratile direktorica Tržnice d.o.o. Pula Gordana Žmak i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močinić. Dodijeljeno je 25 certifikata, a odazvalo se desetak zakupaca, lokalnih proizvođača i OPG-a koji su na trenutak došli sa svojih štandova da bi preuzeli svoj certifikat. Onima koji nisu mogli nazočiti bit će uručeni cerfikati na njihovim prodajnim mjestima. Gužva je ove dane na pulskim tržnicama i kupovina kod ovih vrijednih ljudi predstavlja vrlo važan znak podrške malog lokalnog proizvođača. „Cilj akcije certificiranja je da se predstavi ne samo lokalni proizvođač, već i ono što pulski poljoprivrednici žele istaknuti – a to je da ozbiljno bavljenje poljoprivredom u kontroliranim uvjetima daje vrlo vrijedne proizvode i zdravstveno ispravnu hranu koja zaslužuje potpuno povjerenje potrošača,“ istaknula je diretkorica Žmak.
 

Ivona Močinić obratila se također nazočnim zakupcima i predstavnicima medija: „Čestitam svim dobitnicima u gradonačelnikovo i svoje osobno ime. Iznimno mi je drago, što Tržnica d.o.o. Pula već jedanaestu godinu provodi evaluaciju i certifikaciju pod nazivom „Proizvod hrvatskog seljaka“ obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Puljštine koji svoje voće, povrće, med, sireve i ostale proizvode prodaju na pulskoj tržnici. Certificiranjem domaćih proizvođača želimo dodatno potaknuti lokalnu proizvodnju te promovirati domaće proizvode. Sam certifikat dokaz je i jamstvo kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu u kontroliranim uvjetima što je i jamstvo zdrave hrane. Osim brojnih prednosti ovog projekta, ovo je i izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti.“ Ove godine certifikate su dobili: OPG MALIŠEVIĆ, OPG PERUŠKO, OPG MIRKOVIĆ CAPAR, OPG BOŽIĆ, OPG LAGINJA, OPG PETROVIĆ, OPG PERUŠKO, OPG VIDULIN, STANCIJA KUMPARIČKA, OPG ĐOKIĆ, OPG BILIĆ, OPG ANTONČIĆ , OPG KADRIĆ, OPG ROHAČEK, OPG BRGIĆ, OPG DOBROVAC, OPG ŠIKIĆ, OPG DOBROVIĆ, OPG SMAILAGIĆ , OPG LAGANIS, OPG KOŠARA, OPG ZOHIL, zatim Obrt AGROPIN, OPG Fruti Bertoša i OPG Alen Kurelović.
 

Dodjelu certifikata dodatno su začinili svojim glazbenim nastupom članovi grupe Side Effects.  Tako je na katu zgrade tržnice jutros bilo vrlo živo i veselo. Istovremeno se na trgu pored zgrade tržnice pripremao crni rižot u velikoj pulskoj padeli. Kao chef, kuharskom palicom dirigirao je Žižo (Budimir Žižović Žižo), a bile su tu i gošće gospođe Močinić i Žmak. Pripremalo se oko 400 porcija rižota koji je podijeljen građanima besplatno. Organizatori ovog gastro eventa su agencija Avenue d.o.o. i Tržnica d.o.o. Pula. Uz glazbeni nastup grupe In Vino Veritas bilo je to vrlo ugodno jutro na pulskoj tržnici.

Imate pitanja ili vam je potrebna pomoć? Stojimo vam na raspolaganju!